Fra grense til grense

I mai 2013 starter vår lange ferd langs Norges kyst. Vi kommer til å starte helt i sør ved svenskegrensen og ender turen i Grense-Jakobselv ved russergrensen. Tidsmessig vil turen ta 3-4 måneder. Vi ønsker å ha fire måneder på turen, og heller ta det litt roligere underveis. For oss er det viktig å kunne slappe av og nyte at man er på tur. Dette er en tur som kommer til å brenne seg fast i sjela. Derfor er det viktig at brennmerket blir størst mulig. Å stresse avgårde de drøye 3250 kilometerne er noe vi helst vil unngå.

Utstyr
Turen krever solid utstyr. Utstyrprioritering settes høyt på lista, og fokus på vekt og plassbesparelse vil bli sterkt. Samtidig trenger vi slitesterkt og pålitelig utstyr, som kan holde over lang tid.

Vi kommer til å padle hver vår Valley Nordkapp glassfiberkajakk. Her kan vi spare utrolig mye vekt i forhold til en vanlig plastbåt. Denne båten er sjødyktig, har store oppbevaringsrom, er lett manøvrerbar, og har en nedsenkbar kjøl. I tillegg kan den padles meget raskt i vannet, noe som effektiviserer forflytningen.

Mesteparten av tiden padler vi med Werner Kalliste karbonårer med lav vinkling. I hardt vær og sjø padler vi med hver vår høy-vinkel åre.
Rundt livet har vi et Snap Drag neopren-spruttrekk som holder vannet ute av cockpiten.
Tørrdraktene vi har valgt er en Kokatat Expedition. Dette er en av verdens mest annerkjente tørrdrakter;mye på grunn av sine gjennomførte detaljer, pusteegenskaper og slitestyrke. Kokatatén vil absolutt bli vår mest anvendte padlebekledning på turen.
Padlevesten er en Stohlquist Descent som egentlig er en elvepadlervest. Dette gjør at den ikke er i veien under padling og er meget fleksibel.
Ved siden av padleutstyret trenger vi vanlig sommer og vår utrustning. Pågrunn av mye vind og fuktig vær, trenger vi slitesterkt og vanntett utstyr. Vi pakker i solide vanntette pakksekker fra Ortlieb. Nettbrett og annen elektronikk pakkes i en tett koffert.
Denne bloggen vil oppdateres fra et nettbrett og smartphone. Den elektroniske biten av utstyrslista blir derfor en majoritet, og det kreves god strømforsyning som vi får fra fra blant solcellepanel og eksterne batterier.

Mat
Å spise mye og sunt er essensielt på en så lang tur. Hvis matvanene blir dårlige, vil ytelsen vår gå ned samtidig som vi blir gretne. Nok mat i kajakken blir en stor prioritering. Vi fyller opp det vi kan i kajakken med mat og regner med å etterfylle hver uke eller annenhver uke. I matveien skal vi være ganske frie, og stopper gjerne innom små kystbygder for en iskrem eller fem. Det er viktig å kose seg underveis.
Vi skal også tørke middager for halvparten av turen. Tørkeingrediensene er kjøttdeig og diverse grønnsaker. Slik kan vi på enkel måte sikre oss viktige næringsstoffer. Disse middagene kan også gjøres interessante ved å bytte på forskjellige sauser, og bytte mellom ris, pasta, bulgur, byggryn og potetmos.

Utfordringer
Dette er en tøff tur som ikke er for alle og det er klart at det vil bli utfordringer. Norske kysten er røff, og to kajakker kan bli veldig små i uværet som ofte dannes langs kysten. Å ha mye padleerfaring er alfa-omega før en slik tur. Da blir avgjørelser rundt padleforholdene gjort på en god og trygg måte. Padling i stor sjø og mye vind ser vi på som en betydelig utfordring.
Vi skal være lenge på tur sammen og det kan oppstå gnisninger oss i mellom. Hvis vi klarer å fungere sosialt  og samarbeider godt er mye gjort. Derfor blir det viktig å forberede seg godt på eventuelle scenarioer som kan oppstå på forhånd.
Det kommer også til å bli padlestrekk som er kjedelige. Da er det viktig å innstille seg og trene psyken, slik at man er forberedt på lange, trøtte etapper. Klarer vi å tenke på "det store bildet" underveis og ikke de små detaljene, er vi kommet langt.

Forventninger
Norskekysten er utrolig vakker og variert. Vi gleder oss til å fotografere nydelig landskap, se yrende fugleliv, fiske under midnattssola, bade på sandstrender og fyre store rekvedbål. Vi skal på tur for å være tilstede. Mye av grunnen til at vi skal bruke fire måneder på turen er for å få tid til å gjøre andre ting enn å padle kajakk som å gå toppturer, stå på slakklina, fiske innlandsørret, klatre og drive med speedflying. Dette gjør turen mye mer spennende.
Å komme inn i turrytmen er også noe vi gleder oss til. Det å kunne bokstavlig talt skru av det siviliserte samfunnet og bli et med naturen over en lang periode vil gi oss mye. Det er finnes få bekymringer og de få valgene vi må ta er ofte veldig simple.

Padlehilsen
Kristian, Eilif og Simba