Pressemelding

Denne pressemeldingen er ment for aktører som ønsker å produsere saker i medier som aviser, nettsteder, fjernsyn og radio. Aktørene står fritt til å klippe ut det de mener er relevant stoff fra pressemeldingen. Bilder er vedlagt helt nederst i saken med bildetekster.


Gledespatrulje fra grense til grense

En “byass” på rømmen fra byen, og en odelsgutt med et stort hjerte har satt seg et felles mål, å padle Norske kysten fra grense til grense.

I mai 2013 legger kajakkene Knoll og Tott i vei sammen med badeanda Simba. Oppi dem sitter to karer med et klart mål, å padle Norges kyst. Kristian Reinskau Knudsen (21) er en bygutt fra Stavanger som har en lengsel etter køfrie omgivelser, med en forkjærlighet for flakkende bål under en himmel uten forurensing. Drivstoffet hans er å gjennomføre store mål, denne gangen sammen med gårdsgutten Eilif Rosnæs (26) fra Rygge. Eilif har mer energi til andre enn seg selv, og en sen kveld kan han godt finne på å bake et brett med muffins, for deretter å gå dør til dør og dele ut biter av glede. Det hører til sjeldenhetene at han ikke er glad, og halen logrer ekstra når ordet “tur” er samtaleemne.

Å padle Norges kyst er ikke et hvilket som helst prosjekt. Over en million padletak og 3250 kilometer er det mellom A og B. Nettopp derfor vil ikke fokuset ligge på antall kilometer og forflytning.

- For oss gjelder det ikke å komme fortest mulig frem. Den målsettingen fungerer ikke når vi skal være fire måneder på tur. Foruten om padlingen skal vi ta oss tid til å gjøre andre ting. Vi skal gå fjellturer, stå på slakkline, fiske og fly speedskjerm. Å padle forbi turen er den største feilen vi kan gjøre.- Vi drar på tur for å spre glede. Vi har ingen planer om å gjemme oss i teltet på holmen og si BØ til alle som færer forbi. Vi ønsker å være en del av kyst-Norge og gjør oss fortjent til å bli inkludert.


Det mangler imidlertid ikke på treningen, og guttene gjør sitt ytterste for å være best mulig forberedt. Ukentlig padler de minst seks mil, og hver onsdag trener de på eskimorulla.  Ellers er styrkerommet guttenes andre hjem. Å bygge styrke, utholdenhet og sterke sener i forkant av turen skal gi grunnlaget for en skadefri ekspedisjon.

Litt mer enn ei skje og en kjele
En slik tur er ikke gratis og guttene forteller at det er utstyret som har svidd mest i lommeboka.

Flere aktører har vist interesse for prosjektet. Sogn og Fjordane Energi AS (SFE), med kontor i Sandane, har gått inn som hovedsponsor for ekspedisjonen. Guttene forteller at uten støtte fra SFE ville det blitt vanskelig å få realisert prosjektet.

Foruten padleutstyret, trengs også mye turutstyr. Amfibi Outdoor AS har gått inn som utstyrssponsor for prosjektet.

- De støtter oss med blant annet telt, soveposer, liggeunderlag, bekledning og kokeutstyr, forteller de.

I posten har guttene også mottatt en hyggelig pakke fra www.padleguiden.no v/ Lars Verket, som har bidratt med å støtte prosjektet med fire padleguider som dekker hele Sørlandskysten.

- Vi er avhengige av sponsorer til et slikt prosjekt. Uten dem ville det absolutt blitt tyngre å gjennomføre turen. Også vår gode venn, Tom Amundsen, fortjener en takk. Han har padlet Norges kyst tidligere, og hjulpet oss med kart, samt gitt oss uvurderlige tips, forteller guttene.

Forventninger og utfordringer


- Vi gleder oss til å padle smilende inn til kystbygdene og treffe den værbitte mannen på rorbua, bonden i kystlyngheiene og de ivrige skjærgårdsbrukere. Vi skal by på oss selv, og spre glede. Samtidig er det et stort privilegium å få oppleve verdens vakreste kyst og være ett med naturen i flere måneder! , forteller guttene.

Turen vil ikke bare by på hummer og kanari. Foran guttene venter mange utfordringer.

- En av de aller største utfordringene for oss er nå i forberedelsesfasen. Vi må bli fysisk og psykisk sterke nok til turen, slik at vi unngår belastningsskader underveis. Det er gjentatte eksempler de siste årene, at ekspedisjoner har avbrutt Norges-kyst turen pågrunn av skader, forteller guttene.

-Norges kyst er tøff. Noen av strekningene er veldig utsatt for hardt vær, og det er få plass å gå i land. Eksempler på dette er Jærstrendene, Stadt og Finnmarkskysten. Vi kommer også til å få bryne oss på lange krysninger, spesielt i nord.  Og vi må heller ikke glemme båttrafikken!Bli med på eventyret
Turen vil få god mediadekning i forkant, underveis og etter turen. Med seg i bagasjen har guttene både videokamera og skrivesaker. Planen er å produsere en film, samt å skrive bok.

Ønsker du å følge med på dette eventyret, besøk guttenes blogg:
www.knollogtottogenbadeand.blogspot.com

Har dere spørsmål eller hendvendelser til guttene, svarer de mer enn gjerne på mail:

kri.knudsen@gmail.com
eilifrosnaes@gmail.comBilder til bruk i pressemeldingen:


Guttene på treningstur sammen med ekspedisjonsmaskotten, Simba. Foto: Kristian Reinskau KnudsenGuttene har satt av fire måneder til turen. Dette gir dem plenty av tid til å gjøre andre ting enn å padle. Her leker Eilif på høyline i Hemsedal. Foto: Kristian Reinskau Knudsen

Guttene gleder seg til å besøke kyst-Norge, og få innsikt i hvordan befolkningen lever på kysten. Foto: Kristian Reinskau Knudsen

Fra treningstur i Nærøyfjorden. Foto: Simon Løvås

Før turen skal guttene besøke forholdene som de kan oppleve langs kysten av Norge. Her er Eilif på surf i Hoddevika. Foto: Tore Frimannslund

Eilif prøver seg mot fossen. Foto: Kristian Reinskau Knudsen
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar