torsdag 13. juni 2013

En god fra nord-vest, strandliv og hygge

På Hidra er vi værfaste i to dager. Nord-vesten blåser i kuling styrke og det er ikke vits å dra ut i vinden og kjempe. Istedet hviler vi. På vei hjem fra en løpetur i Kirkehamn, ser vi to eldre damer bære handleposene hjem fra butikken. Eilif kommer med et utmerket forslag:

- Vi spør dem om vi kan hjelpe dem med handleposene hjem fra butikken, foreslår Eilif.
- Ja, god i det, la oss spørre, kommer det umiddelbart fra meg

Det viser seg at damene som er i 70-årene  bor i Rygge, der hvor Eilif kommer fra. Enden på visa er at de hyggelige damene, Grete og Kari, inviterer oss på kaffe og kaker og vi blir skravlende i flere timer. Etter å ha fått dusjet og fylt opp glykogenlagrene får vi enda en invitasjon.


Kaffekos hos Grete og Kari


- Dere er hjertelig velkommen til å komme på et glass vin og nyhetene på TV klokka halv sju i kveld, kommer det fra Grete og Kari.

Og vi tar hjertelig imot invitasjonen. Det ender opp med at jeg nesten er full etter fire hvitvinsglass. Da Eilif spør om vi skal ut å padle etter vinkvelden, må jeg si nei..

Tirsdag og endelig er vi i gang. Vi padler i svak motvind fra nordvest men kommer oss likevel til rett før Eigerøya. Onsdag fortsetter vi i samme driv på utsiden av Eigerøya og padler i motvind forbi skillet mellom Dalane og Jæren. Dette er markert ved at de mange bergene går over til sandstrender og kulturlandskap.

Steinete landskap ved Dalane
Digre jettegryter finner du langs Dalane-kysten


Det er vanskelig å finne leirplass på rullesteinsstrendene utenfor Varhaug, men i ett lite innhukk er steinene dekket med tare og vi kan bære båtene opp. Da vi kommer opp på gressletta står det camping forbudt - skilt overalt. Likevel velger vi å traske opp og spørre noen av gårdene om vi kunne campe på jordet.
De første vi spør ser på oss som vi er marsboere, og vil helst ikke anbefale oss noen sted å sove. På den neste gården får vi lov til å sove på jordet nede ved havet. Det eneste som vi måtte vite var at kyrne kom på beitet klokka 09:30. Da skulle vi være ute og på vannet.

Litt sandstrender inni mellom alle rullesteinene. En tydelig fornøyd Eilif titter ut av hetta :)


Men kyrne kom på beitet 08:00. Jeg våkner av at ei diger ku stikker hodet inn i forteltet mitt.

- Eg har respekt for disse digre dyrene eg Eilif, sier jeg.

Enten e denne kuå svært skeptisk, eller så begynne an å dra på årene med alle rynkene..


Trivelig klokkealarm kl 08:00


Eilif ler og som avløser er han mer vant med kyr enn jeg er. Det blir en frisk start på dagen. Til lunsj inviteres vi inn til Nærland rehabiliteringshjem for mat. Til gjengjeld for en kjempefin buffet, prater vi noen ord for beboerne på rehabiliteringshjemmet. Vi håper det har gitt mersmak og inspirasjon for de hyggelige menneskene på Nærland.

Vi padler til solastranda og der blir vi plukka opp av min far etter at Stavanger Aftenblad har gjort en seanse med oss. I bilen ligger en hot amigo spekepølse og en heineken som mine brødre har ordna. Det smaker godt med en diger porsjon kinamat,og krokanis til dessert :)

Et snev av sivilisasjon på stranda :)

Ut fra stranda på Jærens rev


Siste padledag er ut til Kvitsøy før vi tar en hviledag. På selve kryssingen over til Kvitsøy fra Tungenes er Olav og Maren med oss. De er spreke som blir med på denne etappen. Det blir en langdryg kryssing på nesten tre timer i motvind. Vi kan alle si at vi er godt slitne på kvelden, og Olav kan vel konkludere med at det er lurt å bruke solkrem.

Olav og Maren klare for Kvitsøy-kryssingenWenche og Kjell Lauritz, foreldrene til min gode kompis Kjetil, har invitert oss til å bo på Kvitsøy og ha en plass til kajakkene. De byr på krabber, sommerøl og badestamp samt en god seng å sove i. Til gjengjeld for den super gjestfriheten holder vi introduksjonskurs i havkajakk for hele gjengen. Alle sammen lærer seg basic kunnskaper og ikke minst redning. Meget flinke var alle!

En god gjeng blir vi til slutt utenfor Kvitsøy


Kvitsøy-gjengen etter padling og kursing!
Krabbefest!!


Det blir to hviledager  fordi nordvesten blåser friskt i mot. En kryssing fra Kvitsøy til Karmøy utelukkes. Vi utnytter tiden til å treffe mange kjente fjes i Stavanger området. Både jeg og Eilif får besøkt familie og venner i området.

På hviledagen gjør jeg tabben i å ødelegge mansjetten på den ene tørrdrakten, og løper stressa rundt i Stavanger for å finne noen som kan reparere drakten. Heldigvis er Dave fra Stavanger Dykkersenter svært behjelpelig, og kommer ned på 10 minutter en lørdagsettermiddag. Tusen takk for utmerket service!


Fantastisk er dette livet... Padle, spise, sove, padle, spise, sove. Nå er 20 % gjort og vi har maaaaaaange godbiter igjen!

Padlehilsen

 -Kristian

5 kommentarer:

 1. Hmm mer padling og mindre spising gutter, he he
  Det er herlig å følge med på reisen deres, bør oppdateres litt oftere kanskje ;ø)

  SvarSlett
 2. det er gøy å følge med dere! levande skildringer, men skjønner godt at dere ikkje oppdaterer kvar dag - må jo padle litt også om dere skal rekke turen i sommer hehe. No skulle me hatt deg her i siloen snart Eilif, som i fjor! God tur vidare!

  SvarSlett
 3. Haha. Hardt liv dere lever om dagen :P Hadde det ikke vært for all padlinga, så hadde dere bare vært noen slabber på koseferie ;)

  SvarSlett
 4. Love you guys!!! Takk for at dere kom til oss.

  SvarSlett